İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Üfürüm Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Üfürüm nedir? Birçok insan sağlık söz konusu olduğu zaman pek doğal olarak endişelenir ve hemen bir doktora başvurma ihtiyacı duyar. Bu şekilde davranmak da en doğrusudur. İşte tam da burada aklınıza ”Üfürüm nedir? Neden olur?” gibisinden sorular takılıyorsa; bu makalemizi dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Uyarı : Sağlık konularında her şeyden önce bir doktora başvurmanız en doğrusudur.

Üfürüm Nedir?

Üfürüm Nedir?

Üfürüm : Vücudumuzdaki kan dolaşımını gözlerinizin önüne getirmeniz halinde pek doğal olarak sizler de göreceksiniz ki; kan belirli bir dolaşımdan sonra kalbimizin içerisinden geçer. İşte tam da bu esnada kanın kalp içerisinde dolaşımı esnasında, kalbimize ait olan yapıların titreşimiyle ortaya çıkan uğultu veya üfleme sesine benzeyen bu sese verilen addır.

Üfürüm kalbimizin kapaklarının kapanması sonucunda meydana gelen kalp seslerine ek olarak duyulan bir sestir. Bahsi geçen üfürüm aslında bir hastalık adı değildir. Kalbimizde duyulan fazla sese verilen addır.

Nasıl Teşhis Edilir?

Üfürüm ancak doktor muayenesi sırasında stetoskop ile bulunabilecek bir muayene bulgusudur. Bu duruma dair söz konusu stetoskobun çocuğunuzun göğsüne konması ve ardından yapılacak olan dinleme ile tanı koyulabilir. Bu yüzdendir ki ebeveynler kendi çabalarıyla bu türden bir durumu teşhis edemezler. Doktor muayenesi şarttır.

Üfürüm Neden Olur?

Üfürüm kanın kalbimizin içindeki mevcut yapılardan geçtiği esnada çıkardığı ses olduğundan ötürü normal bir kalp ile belirli bir hastalık taşıyan kalpte de duyulabilmektedir. Tam da burada önemli olan nokta üfürümün karakteri, şiddeti, süresi gibi durumlardır. Bu tür durumların tespitini ancak doktor yapabilir. Doktorunuzun bahsi geçen durumu belirlemesi ve sonrasında ortaya koyacağı tedavi yöntemi kesinlikle uygulanması gereken adımlardır.

Tedavi Edilmeli Mi?

Üfürümün kendisi tedavi edilebilen bir durum değildir. Anne ve babalar, çocuklarında hangi tür üfürüm olduğunu ve söz konusu durumun detaylarını anlayamayacaklarından ötürü mutlaka doktora başvurmalılar.

Üfürüm temel olarak ikiye ayrılır. Masum üfürüm ve Patolojik üfürüm. Masum olan dışındaki üfürüm tiplerine neden olan durumların teşhisi ve tedavisi gereklidir.

Masum Üfürüm Nedir?

Masum Üfürüm Nedir?

Masum üfürüm, çocukluk çağında sıkça rastlanılabilen ve normal olan kalbe sahip insanlarda duyulabilen bir durumdur. Kanın kalp içerisindeki akışı esnasında oluşturduğu, müzikal karakterde diyebileceğimiz hafif sese denir. İsminden de anlaşılacağı üzere masumdur. Bu gibi durumlarda bir hastalığın söz konusu olmadığını belirtebiliriz.

Aracınızın normal bir biçimde çalışırken çıkardığı sıradan ve olması gereken sesi düşününüz. Bahsi geçen masum üfürümün sesi de bu şekilde normal bir durumdur ve bir hastalık söz konusu değildir.

Masum üfürümü olan çocuklarda aktivite kısıtlamaya veya onları belirli bir diyete tabi tutmaya gerek olmadığı gibi özel bir tedavi biçimine de gerek duyulmamaktadır.

Geçer Mi?

Masum üfürümün geçip geçmeyeceğine yönelik bir soru işaretiniz varsa şayet şunları da belirtmek isteriz;

Küçük çocukların göğüs yapısı küçük ve doğal olarak ince bir yapıya sahip olduğundan kalpleri gençlere veya yetişkinlere göre kalp atışları daha hızlıdır ve stetoskopa daha yakındır.

Masum üfürümler bazı zamanlarda gelip gidebilmektedir. Çocuğunuzun kalbi hızlı bir biçimde atıyorsa, egzersizden sonra veya ateşle daha gürültülü bir hal alabilir. Ayrıca çocuklar uyurken daha sessiz olur.

Çocuklar büyüdükçe kalp atış hızı yavaşlar ve kalpleri büyür. Zamanla vücudun derinliklerinde yer alır. Kalpteki normal kıvrımlar zamanla daha az gerginleşir ve bu sebeple masum üfürüm çocuklarını büyüdükçe kaybolabilir. Fakat kaybolmamış olması ise sorun olduğu anlamına gelmez.

Tiroit bezinin aşırı bir şekilde çalışması, kansızlık durumu, gebelik gibi kan akış hızını arttıran durumlarda bahsedilen kalbimiz içerisindeki bu titreşimler artar ve kalp ve damarlar normal olsa da geçici üfürümler duyulabilir. Ayrıca benzer olarak ateşli hastalıklardan dolayı da kan akım hızında artış meydana geleceğinden ötürü normalde duyulmamış olan üfürüm belirgin bir hal alabilir.

Masum Olmayan Üfürüm Ne Anlama Gelir?

Masum Olmayan Üfürüm Ne Anlama Gelir?

Kalpte doğuştan olan veya sonradan meydana gelen yapısal bir farklılık söz konusu ise duyulacak olan üfürüm, masum olarak adlandırılmaz. Bu türden üfürümler normal olmayan yani patolojiktir. Bu üfürüm türü, sızdıran veya dar bir kapakçıkla, kalbin odacıklarının ve kalpten çıkan ana damarların az gelişmişliği ile, kalbin iki ana damarının arasındaki bir bağlantı ile veya kalbin iki odası arasındaki duvarda var olan deliklerle ilgili olabilir.

Doğuştan olan kalp hastalıklarına bağlı bir şekilde duyulan üfürümler, doğumda veya birkaç ay sonrasında ya da çocukluk çağının herhangi bir döneminde duyulur hale gelebilmektedir. Edinsel kalp hastalıklarında duyulan üfürüm, kalp romatizması sonrası kalp kapaklarının etkilenmesi sonucunda yada kalp kapaklarındaki enfeksiyon sonrası duyulabilmektedir.

Bu Tür Bir Üfürümde Ne Yapmalı?

Bu tür bir üfürümün (masum olmayan) var olması doğuştan veya sonradan edinilmiş bir kalp hastalığının varlığına işaret eder. Bundan dolayı da çocuklarda kalp hastalıkları konusunda uzman olan bir çocuk kardiyoloğu tarafından üfürümün meydana gelmesine neden olan sebeplerin etraflıca araştırılması gerekmektedir.

Çocuk kardiyoloji doktorları bu durum için fizik muayene dışında şu iki yöntemi kullanırlar;

Ekokardiyografi (EKO), ses dalgalarıyla çalışmakta olan bir ultrason cihazıdır. Bireyin vücuduna zarar vermemektedir. Kalbin duvarlarını, odacıklarını, kalbe giren ve çıkan damarları, kapaklarını, kalp kasının iyi çalışıp çalışmadığını ve kalbi besleyen koroner damarların bir bölümünü göstermektedir.

Bir üst paragrafta saymış olduğumuz bu yapılardaki normalin dışındaki durumlardan ötürü patolojik üfürüm ortaya çıkabilir ve en nihayetinde ekokardiyografi cihazı bu durumları gösterir.

Elektrokardiyografi (EKG) ise mutlaka daha önce görmüş olmalısınız ki; kalbimizi çalıştıran elektrik akımının kağıda yazdırılmış halidir. Söz konusu bu elektrik akımı kalbimizde ritmik kasılmaya sebep olmaktadır. Kalpteki ritim problemleri kalıcı veya geçici olabilmektedir. Bahsi geçen ritim sorunlarının teşhisi için elektrokardiyografi (EKG) kullanılmaktadır. Kalbe yönelik hastalıkların tanısında bazı zamanlar katerer anjiografi gerekebilir. Kateter anjiografi ile kesin tanı konulabildiği gibi ayrıca söz konusu hastalığın tedavisi de yapılabilir.

Hangi Durumlarda Kalp Hastalığından Şüphe Edilmeli?

Makalemizin ana konusu olan üfürüm yapılacak olan muayene sonucunda tespit edilebileceği için anne ve babalar bu konuda kendi başlarına tanı koyamazlar. Eğer çocuğunuzda kalp hastalıklarından herhangi birinin olduğuna dair bir şüphe duyarsanız; bir çocuk kardiyoloğuna başvurmanız en doğrusudur. Ayrıca söz konusu çocuk kardiyoloğuna başvurmanızı gerektirebilecek şüphe uyandıran bazı durumlar işe şunlardır;

Bebeklerde;

  • Beslenme zorluğu yaşıyorsa
  • Hızlı nefes alıp veriyorsa
  • Ağlarken veya sakinken dudaklarda ve tırnak diplerinde mavilik varsa. (siyanoz)
  • Tartı alamama
  • Bebek olmayan, daha büyük çocuklarda veya ergen olarak nitelendirilen çocuklarda;
  • Egzersiz yapmakta veya normal aktivitelerde meydana gelen yeni zorluklar
  • Egzersiz anında bayılma, göğüs ağrısı
  • Çarpıntının var olması
  • Gece terlemeleri, aşırı düzeyde yorgunluk, ateş
  • Üfürüm duyulması ile birlikte oluşan eklem şişliği/gezici eklem ağrılar

Sonuç olarak makalemiz içerisinde sizlere olabildiğince detaylı bir biçimde anlatmaya çalıştığımız üfürüme dair edindiğimiz bilgiler bu şekildedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sağlık konularında her şeyden önce bir doktora başvurmanız en doğru adımdır.

Şu makalemizi de okumak isteyebilirsiniz. Sinüzit Nedir?

Bu makale içeriği internet üzerinden yapılan araştırmalar neticesinde oluşturulmuştur.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir