İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ketojenik Diyet, 7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi

Ketojenik Diyet, günümüzde birçok insan fazla kilolarından şikayetçi durumda. Bu tür sağlık problemlerinde genellikle bireylerin başvurduğu tedavi yöntemi ise diyet yapmak oluyor. İşte bu makalemizde sizlere bu diyet türlerinden biri olan ketojenik diyet hakkında olabildiğince detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Hadi gelin hep birlikte halk arasında keto diyeti olarak da bilinen bu diyet türünün detaylarına bakalım.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet

Ketojenik Diyet (Keto Diyeti) : Daha önceden Refrakter epilepsiyi tedavi etmek amacıyla kullanılan ve içerik bakımından; yeterli düzeyde protein barındıran besinler ve yüksek yağ oranına sahip besinlerin tüketilmesinin öncelikli olduğu, yapısal anlamda düşük karbonhidrat içeren bir diyet türüdür.

Bu diyet türünün yapılmasının amacı ise vücudun karbonhidrat alımını önemli ölçüde azaltmaktır. Söz konusu karbonhidrat azalması sonucunda bireyin vücudunun ketoz adı verilen metabolik bir duruma girmesi sağlanır. Bahsi geçen metabolik durumun gerçekleşmesi sonucunda da bireyin vücudu enerji için yağ yakmaya daha elverişli bir hale gelmektedir. Kısacası son evrede vücut enerji ihtiyacını artık karbonhidratlar yerine yağlardan elde etmeye çalışır hale gelir.

Yukarıda tanımını yapmış olduğumuz Keto diyetinin türleri ise şunlardır;

  • Standart Ketojenik Diyet (SKD)
  • Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet
  • Döngüsel Ketojenik Diyet (DKD)
  • Hedefe Yönelik Ketojenik Diyet

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Bahsi geçen bu diyet türünün yukarıda tanımlamasını yaparken de ortaya koyduğumuz gibi bireyin vücut yapısının ketoz duruma gelmesi ile birlikte artık enerji ihtiyacını yağlardan elde etmeye çalışması sonucunda kilo vermesi konusunda yardımcı olmaktadır.

Bu diyet türü ve mevcutta insanlar tarafından sıkça uygulanmaya çalışılan birçok diyet programı en nihayetinde bireylerin sağlıklı bir şekilde yaşamak adına, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmelerini ve günlük yaşantılarında daha dengeli beslenmelerini sağlaması bakımından oldukça faydalıdır.

Yan Etkileri Var Mı?

Keto diyeti ilk zamanlar epilepsi hastalığının tedavisi amacıyla ortaya çıktığı için herhangi bir sağlıklı bireyin de bu diyeti yapmaya çalışması sonucunda metabolizmasında hangi yönlerde etkiye sebep olacağı konusunda doğrudan bilgi alabileceğiniz kişiler pek doğal olarak diyetisyenlerdir. Sağlık konularında her şeyden önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

Ketojenik Diyet Listesi

Keto diyeti ile ilgili internet ortamından bahsi geçen birçok diyet listesi bulunmaktadır. Yaptığımız araştırmalar neticesinde ise sizlere şu liste bilgilerini sunabileceğimizi düşünüyoruz;

Herhangi bir diyet türünde yağ ve protein yüzdeleri %75 ile %20 iken yüksek protein yapısındaki keto diyetinde ise söz konusu oran %60 ve %35 civarındadır.

Ketojenik diyet listeleri veya beslenme programları olarak öne sürülen birçok açıklamada da görüleceği gibi tüketilmesi tavsiye edilen besinlerin genel yapısı her zaman için düşük karbonhidratlı olmaktadır.

  • Baharatlar bakımından kekik, kırmızıbiber, tuz, karabiber gibi çeşitli baharatların ve otların bir araya gelmesi sonucunda oluşturulan çeşnileri kullanabilirsiniz.
  • Sebzeler açısından karbonhidrat oranı düşük olan soğan, domates, biber gibi sebzeleri tüketebilirsiniz.
  • Protein bakımından yüksek orana sahip olan kırmızı et, hindi, balık, tavuk eti ve yine bu besinlerden üretilmiş olan salam, jambon, pastırma, sosis gibi besinleri kullanıyor olmanız önemlidir.
  • Peynir türleri açısından da kaşar peyniri, keçi peyniri, beyaz peynir, krem peyniri, tulum peyniri ve mozarella peyniri de tüketebilirsiniz.
  • Bu diyet türünde tüketmek istediğiniz kuruyemiş türleri ise badem, ceviz, ay çiçeği, fındık ve kabak çekirdeği gibi kuruyemişler olmalıdır.
  • Sınırlı porsiyonlar şeklinde tüketmeniz şartıyla taze guacamole ve avokado tüketebilirsiniz.
  • Yağlar konusunda mutlaka bitkisel yağlar, sızma zeytinyağı ve katkısız tereyağı gibi yağ türleri tercih edilmelidir.
  • Omea-3 içeriğine sahip büyük yumurtaların da tüketilmesi keto diyetine aykırı değildir.
  • Peki hangi besinlerden uzak durmalı? Bu soruya cevap olabilmesi adına yaptığımız araştırmalar neticesinde ortaya şu bilgiler çıkmaktadır;
  • Keto diyetinde pek doğal olarak karbonhidrat yapısı yüksek oranda olan besinlerden kaçınmamız gerektiği için bu tür besinlerin tüketilmesini olabildiğince sınırlandırmalısınız. Aşağıdaki besin türleri de ketojenik diyet yapısına aykırı olan ve uzak durmanız gereken besinlerdir.
  • Karbonhidrat içermesinden dolayı Alkol kullanmanız söz konusu diyetinize zarar verebilir.
  • Ketçap, mayonez gibi ürünler sağlıksız yağ ürünleri ve şeker barındırabileceği için kullanılmaması gereken besinlerdendir.
  • Karbonhidrat içeriklerinden ötürü mercimek, nohut, barbunya fasulyesi ve nohut da diyetinize zarar verebilecek olan baklagillerdendir.
  • Yaban havucu ve normal havuç, tatlı patates ve normal patates gibi besinler de karbonhidrat ve şeker içeriklerinden dolayı keto diyetinize uymayan besinlerdir.
  • Pek doğal olarak şekerli içecekler.
  • Makarna, pirinç, bulgur, buğday bazlı bazı ürünler ve çeşitli bazı tahıllar içeriğindeki karbonhidrattan dolayı tüketilmesi uygun olmayan besinler arasındadır.

Yukarıdaki listede yer alan besinlerin haricinde yine diyetisyenlerin uzak durmanız konusunda örnek vereceği besinleri de tüketmemeniz diyetiniz açısından önemlidir.

Makalemiz içerisinde sizlere sunmuş olduğumuz besin bilgilerine ek olarak 7 günlük diyet listesi bakımından örnek teşkil etmesi için şu listeyi sizlere sunmak istiyoruz;

7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi

Diyet yaparak zayıflamak isteyen insanların hangi diyeti uygulaması gerektiğini merak etmesi kadar kullanabileceği bir diyet programını veya beslenme listesini de araştırması pek doğal olarak önemli bir hal almaktadır. İşte sizlere sunmak istediğimiz 7 günlük diyet listesi;

7 Günlük Ketojenik Diyet Listesi
  1. Gün

Kahvaltı : Pişmiş jambonlu küçük sandviç ve tam yoğurt

Öğle Yemeği : 300 gram kadar közlenmiş patlıcan, 1 adet küçük elma

Akşam Yemeği : 200 gram kadar tavuk, salata ve 1 adet küçük meyve

  1. Gün

Kahvaltı : 200 ml. kadar tam yağlı inek sütü, 1 dilim kadar tereyağlı ekmek

Öğle Yemeği : 200 gram kadar pirzola, 300 gram kadar kabak ve 1 adet küçük meyve

Akşam Yemeği : 250 gram kadar hindi, domatesli karışık salata ve küçük meyve

  1. Gün

Kahvaltı : 200 ml. kadar tam yağlı süt ve kırmızı meyvelerden oluşan meyve kasesi

Öğle Yemeği : 250 gram kadar kral karides, ıspanak ve küçük meyve

Akşam Yemeği : radicchio, omlet ve küçük meyve

  1. Gün

Kahvaltı : Kuru meyve ve müsli ile tam yoğurt

Öğle Yemeği : 200 gram kadar domates salatası, 150 gram kadar ricotta ve meyve

Akşam Yemeği : Çipura, marul ve meyve

  1. Gün

Kahvaltı : 1 porsiyon kadar chia tohumlu puding

Öğle Yemeği : Enginar, ahtapot salatası ve meyve

Akşam Yemeği : Ekşi pazı, pişmiş balık, sızma zeytinyağı ve meyve

  1. Gün

Kahvaltı : 200 ml. kadar tam yağlı süt ve 2 adet kadar peksimet

Öğle Yemeği : Mantar, dana biftek ve meyve

Akşam Yemeği : Tavada kızartılmış brokoli, limonlu tarak ve meyve

  1. Gün

Kahvaltı : Tam yoğurt ve taze kırmızı meyveler

Öğle Yemeği : Mantarlı dana fileto ve meyve

Akşam Yemeği : Karnabahar, somon ve meyve

7 gün boyunca sürdürmek isteyebileceğiniz diyet listelerinden biri olan bu listede bulunmayan ancak diyetisyeninizin oluşturacağı benzer listeleri de kullanabilirsiniz.

Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo Vermek

Keto diyetine yönelik yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde görmüş olduğumuz ve insanların hakkında birçok araştırma yaptığı konulardan biri de belirli bir sürede belirli bir kilo verme konusudur.

Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo Vermek

Keto diyeti veya başka herhangi bir diyet türünde her zaman için önemli olan şey bireyin biyolojik yapısı ve günlük yaşantısı içerisindeki birçok değişken gibi önemli unsurların var olmasıdır. Hal böyle iken pek doğal olarak uygulayacağınız herhangi bir diyette 2 hafta veya farklı bir sürede filanca kiloda zayıflamak tarzında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Bir diyet programı size 3 kilo verdirirken, arkadaşınıza ise 10 kilo verdirebilir. Bu durum tamamen bireyin yapısıyla ilgili bir durumdur.

Sonuç olarak makalemizin konusunu oluşturan ketojenik diyete dair olabildiğince merak edilen soruyu cevaplandırmış bulunmaktayız. Daha önce de belirttiğimiz gibi sağlık konularında her şeyden önce doktorunuza danışmanız en doğru adım olacaktır.

Şu makalemizi de okumak isteyebilirsiniz. Entele Otu

Makalemizin içeriği internet ortamında yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde oluşturulmuştur.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir yanıt yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir